EKD - Hevostaitokoulutus

Ilmoittaudu nyt ennakkohintaan
ja syvennä hevostaitojasi

Hevostaito on tunnun ja tekniikan tasapainoa

EKD - Hevostaitokoulutus on suunnattu hevosharrastajille, joiden yhtenä tärkeimpänä motivaationa on vahvistaa hevosen henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Tämä on tärkeää. Mikään tavoite ei ole hyvä, jos se rikkoo hevosen fyysisesti tai henkisesti. Hevosen tulee oppia käyttämään kehoaan oikein, jotta se voi elää terveenä ja voimakkaana.

Hevosen suhde ihmiseen lähtee aina kehittymään maasta käsin, ja siksi maasta käsin työskentely on hevostaidon perusta. Opit vaalimaan hevosesi ylväyttä sekä kehittämään oikein sen rakennetta ja lihaksistoa. Koulutuksen lopullinen päämäärä on, että sinusta tulee oman hevosystäväsi kehityksen keskeinen tuki.

Varaa paikkasi: esa@soulteam.fi tai 045 3290651

Koulutuksen jälkeen osaat:

 • Kehittää biomekaanisesti paremmin hevosen liikettä, rakennetta ja lihaksistoa
 • Vahvistaa hevosen henkistä ja fyysistä hyvinvointia
 • Tehdä arjen toimet hevosen kanssa helpoksi
 • Tukea hevosen turvallisuuden tunnetta ja oppimista
 • Rentouttaa hevosen haastavassa tilanteessa
 • Auttaa hevostasi käyttämään kehoaan ratsuna oikein
 • Luoda hevosesi kanssa suhteen, joka tukee kaikkien tavoitteidenne saavuttamista

Rakkaudesta hevosiin

Syventävä EKD - Hevostaitokoulutus auttaa sinua
ja hevostasi 
luomaan tasapainoisen vuorovaikutussuhteen,
joka tukee 
kaikkien tavoitteidenne saavuttamista

 Koulutuksessa opit vaikuttamaan hevoseen:

 • Vapaana, ilman suoraa kosketusta
 • Koskettaen, ilman tarkoitusta liikuttaa hevosta
 • Käyttämällä liikettä vapaan hevosen kanssa/mukana
 • Liinassa ja pitkillä ohjilla, kosketuksen ja liikkeen avulla

Eri menetelmiä joustavasti yhdistelemällä pystyt:

 • Vaikuttamaan omaan ja hevosen tunnetilaan haluamallasi tavalla
 • Tukemaan dialogisten ja motoristen taitojen kehittymistä
 • Tukemaan molempien kyvykkyyttä

Oppimistasi tukevat koulutuspäivien välillä suoritettavat ja videotuetut etätehtävät sekä etäharjoitukset. Jokaisella koulutusryhmällä on oma, suljettu facebook-ryhmä, joka antaa tukea etätehtävien hyödyntämisessa. Fb-ryhmässä on myös kirjasto, mistä löytyy mielenkiintoista koulutuksen aihepiiriä tukevaa tutkimus- ja luentomateriaalia. 

Hyödyt syntyvät seuraavien teemojen syvemmästä osaamisesta

Vaihe #1 - Hevostaidon perusta

Päivä 1

Päivä sisältää hevosen käsittelyn pääperiaatteiden teorialuennon ja
viitteet tieteellisiin tutkimuksiin sekä käytännön harjoituksia.

Hevosen kouluttamisen tärkeimpiä elementtejä ovat psykologisen
turvallisuuden merkitys ja ilmapiirin luominen, yhteinen kunnioitus
ja rajojen asettaminen, myötätunto, ihmisen lääkkeenomaisuus,
käänteinen rooli huolenpidossa sekä hevosten luontaisien
johtajuuslaatujen ymmärtäminen.

Opit käytännön harjoituksilla eri tekniikoiden tärkeitä hienovaraisuuksia
ja niiden soveltamista. Kehität taitoasi tunnistaa hevosen
kehonkielen, mikro- ja makroilmeiden merkityksiä eri tilanteissa.
Hevosen huomatessa, että sen henkilökohtaiset rajat, tarpeet ja
herkkyys tulevat kuulluiksi ja ymmärretyiksi, se tarjoaa itsensä iloisena
ja vapaaehtoisesti työskentelyyn ihmisen kanssa.

Päivä 2

Opit auttamaan hevostasi kulkemaan kauniisti ja kunnioittavasti
kanssasi. Käymme läpi turvallisen reviirin, väistämisen, lähettämisen
ja peruutuksen opettamisen hevoselle sekä hevosen rohkaisun ja
totuttamisen sitä jännittäviin tilanteisiin ja sille ennestään tuntemattomiin paikkoihin.

 • Saat varmuutta ratsaille nousemiseen, lastaamiseen, taluttamiseen ja päivittäiseen käsittelyyn.
 • Saat taitoa toimia hevosten kanssa luottavaisena ja turvallisesti vaikka sinulla olisi aikaisempia pelottavia kokemuksia. Kykysi rentoutua vahvistuu.
 • Syvennyt kokemuksellisesti siihen, mitä on valpas läsnäolo eli aktiivinen nollatila.
 • Kehität taitoasi tukea hevosen tunnetilaa ja oppimista. Kaikki hevostaito palaa ihmisen sisäiseen tilaan, joka on hevostaidon tuolla puolen.

Vaihe #2 - Biomekaniikka

Päivä 3

Opit harjoitusten ja teoriatiedon avulla, miten ylläpidät hevosesi terveyttä ja kuntoa käsittelemällä sitä oikeilla tavoilla maasta käsin.

 • Käymme läpi askellajit ja niiden perusavut maastakäsin työskennellessä.
 • Opit ymmärtämään hevosen biomekaniikkaa ja saat perustaidot hevosen liikuttamiseen biomekaanisesti oikein.

Päivä 4

Siirryt edistyneempiin tapoihin liikkua hevosen kanssa. Opit hevosen liikkumista kehon hyvinvointia tukevia perushoitotekniikoita ja pitämään hevosesi iloisempana, terveempänä ja fyysisesti sekä henkisesti kestävänä kaikissa olosuhteissa.

 • Käymme harjoituksina läpi uusia ja perinteisiä tehokkaita hevosen rentouttamis-, kehonhoitomenetelmiä, kuten shiatsu, kraniaali-sakraaliterapia ja endo. Opit soveltamaan menetelmiä käytäntöön.
 • Opit hoitotapoja tukevaa hyötyliikuntaa hevosen mielelle ja keholle

Vaihe #3 - Jalostuneet tekniikat

Kolmannessa vaiheessa kehityt säilyttämään yhteyden isommassa liikkeessä sekä tempojen ja askellajien muutoksissa. Käytännössä hevosen tulee oppia käyttämään kehoaan ratsuna oikein.

Päivä 5

Syvennymme maasta käsin klassisten liikkeiden ja askellajien kokeiluun sekä aloittamiseen hevosten kanssa. Harjoittelemme väistöjä, korkeankoulun liikkeiden perusteita ja siirtymisiä eri askellajeissa ja kuinka siirrämme oppimamme ratsain tehtävään työskentelyyn. Keskitymme myös maastakäsin tehtäviin harjoituksiin, jotka tukevat hevosen lihaksiston kehittymistä, fyysistä kestävyyttä ja kykyä liikkua terveellä tavalla.

 • Taivutusten merkitys ja harjoittelu. Miten ja mihin ne vaikuttavat?
 • Missä ja millaisilla varusteilla voit aloittaa turvallisesti
 • Baucher-rentoutus ja polyvagaalisen teorian tuki hevosten valmennuksessa

Päivä 6

Päivän aiheena ovat ohjasajo ja klassisen ratsastuksen maastakäsin tehtävät harjoitukset pitkillä ohjilla. Millaiset ovat tarvittavat välineet ja varusteet? Miten voit aloittaa turvallisesti? Mitkä ovat harjoitusten tavoitteet ja hyödyt?

Esa Korhonen Dimitroff

Minulla on 36 vuoden kokemus hevostaidon opettajana, orien näyttelyesittelijänä sekä maastakäsittelijänä. Olen kehittänyt syventävän EKD - Hevostaidon, jonka perustana ovat hevosten psyykkeelle johdonmukaiset, biomekanisesti oikeat käsittelytavat sekä fysioterapian ja shiatsu- ja kraniaali-sakraaliterapian tuntemus. Toimin SoulTeamin hevosavusteisen työn syventävän hevostaidon opettajana, Henriika Maikun tutkijaparina Aalto-yliopiston systeemiälyn tutkimusryhmässä tutkimuksessa hevosen ja ihmisen välisestä vuorovaikutuksesta.

Lue Esan ja Henriikan yhteisestä työstä täältä: www.soulteam.fi

 

 • Hevostaito on tunnun ja teknisen hevostaidon tasapainoinen yhdistelmä. Tuntu on sisäistä asennetta, herkkyyttä ja myötätuntoa. Alituista pyrkimystä kohti samansuuntaista kehollista herkkyyttä kuin mitä hevonen ilmentää. Tekninen hevostaito tarkoittaa kykyä ja osaamista kommunikoida hevosen kanssa selkeästi ja mahdollisimman pehmeästi pitäen sisällään kunkin hevoslajin tai harrastuksen sisällään pitämät ominaiset tehtävät.
 • Hevosen kouluttaminen tarkoittaa aina sekä ihmisen että hevosen kehittymistä niin psykologisella kuin fyysiselläkin tasolla. Hevostaito pitää sisällään sekä hevosen mielen että kehon hyvinvoinnin.
 • Yhteistyön perusta rakentuu vastavuoroisesta kommunikaatiosta hevosen ja ihmisen välillä. Ihmisen ensimmäisenä tehtävänä on luoda hevoselle turvallinen henkinen tila oppia uutta, ja auttaa hevosta löytämään tasapaino luottamuksessaan ja kunnioituksessaan suhteessa ihmiseen.

Esan toiminta hevosten kanssa teki minuun suuren vaikutuksen. Herkkyys, lempeys, läsnäolo, kyky lukea hevosta, johdonmukaisuus, sekä molemminpuolinen luottamus oli hieno katsottavaa. Parasta on, että Esalla on taitoa siirtää osaamistaan myös kurssilaisille.
-Päivi Lepistö

Esan kanssa tulee helposti itsevarma olo. Sellainen, että minä pystyn tähän! Tarpeen vaatiessa apusi on helppo palauttaa mieleen hakea tarvittava tuki sitä kautta. Pidän siitä, että asiat ovat sinun suustasi kuultuna yksinkertaisia. Asiat toimivat juuri niin kuin pitää ja se riittää! Tarinasi ovat aivan mielettömän mukaansatempaavia. Niiden välityksellä on ihana kokea minkälainen sinun maailmasi on ollut ja on, sekä kuinka se voi vaikuttaa myös minun maailmaani.

EKD - Hevostaitokoulutus

Aika ja paikka

Koulutus pitää sisällään 6 lähiopetuspäivää (su 22.3., su 26.4., la 23.5., su 28.6., su 26.7. ja su 23.8.) omalla tallillani Lopella (Niinimäentie 322 Läyliäinen). Työskentelemme joka päivä klo 11-17. Hevosina ovat mukana kokenut suomenhevonen Oiva, hieno reaktiivinen Lusitano ruuna Don Lirico, ystävällinen ja reaktiivinen nuori Lusitano ori Malmequer sekä ystävällinen 7v lusitano ori Intocaval.

Lähiopetuspäivien lisäksi jokainen koulutukseen osallistuva sitoutuu harjoittelemaan sisältöjä itsenäisesti lähiopetuspäivien välissä. Harjoitusten sisältöihin on myös videotuki verkossa.

Koulutuksen hinta

Koulutuksen normaalihinta on 190€/päivä sisältäen arvonlisäveron.  Kun ilmoittaudut viimeistään 8.3.2020, saat nopean osallistujan etuna koulutuksen hintaan 152€/päivä (sis. alv.) Hinta sisältää opetuksen ja siihen tarvittavien hevosten käytön sekä jaettavan oheismateriaalin.

Ilmoittaudu

Varaa paikkasi nyt. Koulutukseen mahtuu vain 10 osallistujaa kerrallaan ja paikat täyttyvät nopeasti. Ilmoittaudu Esalle:  045 3290651, esa@soulteam.fi.  Jos tarvitset lisätietoja koulutuksesta, voit lähettää minulle sähköpostin, tekstiviestin tai soittaa. Autan mielelläni.

Olemme tottuneet ajatukseen, että ihminen valmentaa hevosta. Mutta voiko hevonen valmentaa ihmistä? Tai voisiko hevonen toimia jopa uudenlaisena johdonkonsulttina? Lue Esan ja Henriikan hevosavusteisesta työstä lisää tästä YLE:n artikkelista.