Työkirja

Esa Korhonen Dimitroff
esa@soulteam.fi
045 3290651

Maastatyöskentely on hevosen koulutuksen perusta

Biomekaanisesti oikein liikkuvaa hevosta on ilo ratsastaa. Tavoitteena on, että hevonen löytää itse oman tasapainoisen liikkeensä. Tasapainoisesti liikkuvan hevosen liikkeet tuntuvat pehmeiltä ja miellyttäviltä istua.

Kun hevonen oppii käyttämään kehoaan oikein maasta käsin, sen on helpompi kantaa ratsastajaa oikein. Tavoitteena nuoren hevosen kanssa on, että se oppii heti alusta asti kantamaan ratsastajaa oikein.

Biomekaanisesti oikein liikkuvaa hevosta on ilo ratsastaa. Tavoitteena on, että hevonen löytää itse oman tasapainoisen liikkeensä. Tasapainoisesti liikkuvan hevosen liikkeet tuntuvat pehmeiltä ja miellyttäviltä istua.

Tässä työkirjassa esittelen askeleet, joiden avulla opit ohjelman, jonka avulla autat hevostasi liikkumaan tasapainoisesti ja saamaan lisää voimaa ja kestävyyttä.

Maastakäsin tehtävä perusohjelma valmistaa hevosesi ratsuksi, ja tukee kaikkien tavoitteidenne saavuttamista.

Olen koonnut jokaisen teeman alle lyhyen tiivistelmän teoriasta sekä siihen liittyviä harjoituksia videolinkkeineen. Jokainen askel valmistaa hevosta seuraavaan, ja yksinkertaiset harjoitukset luovat perustan jatkolle.

hevosen henkinen ja fyysinen hyvinvointi

Hevosten henkinen ja fyysinen hyvinvointi vaikuttaa suoraan niiden elämänlaatuun ja suorityskykyyn. Hyvinvoiva hevonen on kestävä ja pitkäikäinen. Tarjoa hevosellesi mahdollisimman hyvät elinolosuhteet ja saat itsellesi mitä hienoimman ystävän. 

Learn More

Worlds of innovation

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, elit. Ut elit tellus, luctus nec mattis, pulvinar dapibus leo. Nullam in lacus id lacus dictum accumsan nec id lectus. Nam eget condimm tortor. Cras eleifend viverra nibh, friilla mi port titorid. 

juoksutus - liinassa ja vapaana

Liinassa työskentely on ensimmäisiä koulutusvaiheita nuorelle tai uudelleen koulutettavalle hevoselle. Liinatyöskentely toimii niin apuvälineiden esittelyyn hevoselle, rentoutumiseen kuin yhteisen kielen ja hevostaidon perusteiden harjoitteluunkin. Samalla se toimii hyvänä lämmittelynä kaikille hevosille ennen ratsastusta.

Learn More

Liinatyöskentely on tärkeä osa hevosen koulutusta

Liinatyöskentelyn tavoitteena on, että hevonen kuuntelemaan rauhallisena ihmisen antamia apuja sekä löytää oman tasapainonsa. 

Liinatyöskentely aloitetaan hevosen liikkuessa sille luonnollisessa muodossa ja ilman painetta suuhun. Liinatyöskentelyssä ei tarvita sivu- tai muita apuohjia. On tärkeää, että hevonen oppii hakemaan tasapainoa itse.

Tavoitteena on, että hevonen löytää tasapainonsa ja oman luontaisen ryhdikkyytensä. Liinatyöskentelyssä käytetään suoria linjoja, ympyröitä sekä suunnan ja tempon vaihdoksia. Hevonen oppii kiinnittämään huomiota kouluttajaansa, tulee joustavammaksi ja oppii lukemaan yhä hienovaraisempia kehonkieli- ja ääniapuja.

Ensimmäinen tavoite liinatyöskentelyssä on, että hevonen oppii kulkemaan liinassa rauhallisessa käynnissä kiihtymättä. Jos hevonen kiihtyy, se pysäytetään rauhallisesti ja aloitetaan alusta. Tavoitteena on, että hevonen oppii liikkumaan ihmisen kehon mukaan ja tahdissa.

Liinatyöskentely aloitetaan rinnalla kulkemisesta. On tärkeää, että hevonen oppii seuraamaan ihmisen antamaa tahtia. Tämän jälkeen sen kanssa voi tehdä muutakin, kuten käännöksiä, pieniä voltteja ja isoja ympyröitä. Kaarevilla linjoilla voimme taivuttaa hevosta hiukan. Tämän jälkeen alamme harjoittelemaan suunnan vaihtoja. Ne suoritetaan ilman pysähtymistä pitäen yllä samaa rauhallista askeltempoa.

Ensimmäinen apu liinassa on ääni. Jos hevonen haluaa leikkiä tai ilmaista itseään hyppimällä tai heiluttamalla päätään, sen annetaan tehdä niin ilman kieltämistä tai kiihtymistä. Estäminen aiheuttaa vain kipua ja jännittää hevosen selkälihaksia.

Kouluttaja liikkuu hevosen mukana. Jos kouluttaja seisoo patsasmaisesti paikallaa se kyllästyttää hevosen. Suunnan-, tempon-, askellajien- ja liikekuvion vaihdokset kehittävät kommunikaatiota hevosen ja kouluttajan välillä sekä pitävät mielenkiinnon yllä. Työskentelyssä kannattaa suosia suoria linjoja ympyröitä enemmän.

Askellajisiirtymät kehittävät hevosen tasapainoa, liikeimpulssien tehoa ja nopeutta siirtymisissä. Siirtymät tulevat tärkeäksi työkaluiksi myöhemmin ”In-Hand” sekä pitkillä ohjilla työskentelyissä.

Olen koonnut työkirjan videoiden kaikki tarvittavat perusharjoitukset.

Worlds of innovation

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, elit. Ut elit tellus, luctus nec mattis, pulvinar dapibus leo. Nullam in lacus id lacus dictum accumsan nec id lectus. Nam eget condimm tortor. Cras eleifend viverra nibh, friilla mi port titorid. 

maasta ratsastaminen

Maastaratsastuksen tärkein tehtävä on kehittää hevosen lihaksiston voimaa ja kestävyyttä, jotta se voi kompensoida ratsastajan aiheuttamaa rasitusta.  Maastaratsastuksen avulla kehität hevosen biomekaanisesti oikeanlaista tapaa liikkua ratsuna sekä autat hevosta tunnistamaan kuolainten rentouttavan merkityksen. 

Learn More

EKD - Hevostaidon valmistelevat maastatyöskentelyperiaatteet

Maastatyöskentelyn avulla hevoselle opetetaan kuolainten rentouttava vaikutus sekä sitä autetaan liikkumaan tasapainoisesti. Maastatyöskentelyn avulla hevoselle opetetaan ratsastuksen periaatteet niin, että sen on helpompi ymmärtää ratsastajan avut selästä käsin. 

Hevosen suu on pyhä. Siksi ohjasapujen ja ratsastajan käsien on oltava mahdollisimman pehmeitä ja lempeitä. Kuolainta käytetään vain kohti suupieliä ja suun kulmiin vaikuttavalla tavalla. Kuolainten tehtävänä on auttaa hevosta rentouttamaan leukansa, kaulansa ja koko ylälinjansa sekä lopulta venyttämään. Ensimmäisten kuolainharjoitusten avulla valmistellaan myös kaulan sivuttaistaivutukset ja ensimmäiset maastaratsastusharjoitukset.

Ensimmäisen kuolainten kanssa tehtävän harjoituksen tavoitteena on auttaa hevosta ymmärtämään ihmisen käsien merkitys suhteessa hevosen suuhun. Ihmisen tulee tehdä kaikkensa, etteivät hänen liikkeensä aiheuta hevoselle kipua. Tästä syystä on ensisijaista opetella käyttämään ohjia oikein. Matalat käden asennot ohjissa tuottavat usein liikaa painetta hevosen herkälle kielelle, jolloin hevonen vastustaa apua ja tuntee kipua. Tästä seuraa, että hevonen painaa kuolaimelle, tai menee kuolaimen ylä- tai yläpuolelle. Kuolaimen alle paennut ei liiku oikein. Pahimmillaan luulemme hevosen silloin taivuttavan tai venyttävän. Kuolaimen alle asettuminen on kuitenkin hevoselle pahin ja luonnottomin asento.

Kun kuolaimia esitellään hevoselle, hevosen pitää saada leikkiä kuolaimella. Ihminen kannustaa hevosta liikuttamaan kieltään ja alaleukaansa. Kouluttaja hieroo kuolaimella hevosen kieltä pehmeästi. Tavoitteena on, että hevonen alkaa käyttäytymään kuten kuolaimen tilalla olisi sokeripala. 

Kun hevonen alkaa rentouttamaan leukaansa ja kieltään, ihminen kohottaa kuolainta kohti hevosen suupieliä ja pyytää hevosta kohomaan päätään. Mitä enemmän hevonen laskee päänsä painoa kuolaimelle, sitä enemmän sitä kohotetaan. Kun tunnet, että hevonen kantaa itse päätään kohotettuna eikä kuolaimessa tunnu vastustusta, voit lopettaa nostamisen ja voit palkita hevosta. Hevonen oppi olemaan tekemättä ratsastajan käsistä itselleen ”viidettä jalkaa”.

Kun hevonen hyväksyy kuolaimen ja pitää alaleukansa sekä kielensä rentoina, sitä pyydetään taivuttamaan kaulaansa sivulle. Pään tulee kääntyä rauhallisesti silmäkulma – ei leuka, edellä. Tämä harjoitus vahvistaa ja rentouttaa kaulan lihaksia, opettaa hevosta kohottamaan etuosaansa oikein sekä estää selän putoamisen. Samalla se oppii avun millä voidaan pyytää siltä erilaisia pään, kaulan ja etuosan asetuksia.

Edellä kuvatuilla harjoituksella sekä niiden perusteellisella tekemisellä on suuri vaikutus siihen, kuinka suora hevonen on myöhemmin ratsastettaessa.

Worlds of innovation

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, elit. Ut elit tellus, luctus nec mattis, pulvinar dapibus leo. Nullam in lacus id lacus dictum accumsan nec id lectus. Nam eget condimm tortor. Cras eleifend viverra nibh, friilla mi port titorid. 

pitkillä ohjilla työskentely

Pitkillä ohjilla työskentely on hieno osa klassista hevostaitoa. Pitkien ohjien avulla voidaan tehdä ratsastusliikkeitä ilman ratsastajan painon aiheuttamaa rasitusta. Pitkillä ohjilla työskentely on tehokas keino kehittää hevosen lihaksistoa, kestävyyttä ja tasapainoa. Hevosen on joskus helpompi löytää oikea liikemekaniikka ilman ratsastajan painoa selässään.

Learn More

pitkillä ohjilla työskentely kehittää hevosta tehokkaasti

Pitkillä ohjilla työskentely saattaa näyttää helpolta, vaikka itse asiassa se vaatii luottamusta ja taitoa, koska ihmisellä on käytettävissään vain rajoitettu määrä apuja.

Pitkillä ohjilla työskentely täydentää harjoittelua ja auttaa ratsuhevosen kouluttamisessa. Se on hieno vaihtoehto osana hevosen kuntoutusta silloin, kun hevosta ei voida ratsastaa terveydellisistä syistä. 

Valmistettaessa hevosta pitkillä ohjilla työskentelyyn, voimme parantaa hevosen tasapainoa taivutusten ja eri askellajeihin siirtymisien avulla. Tämä kehittää hevosen kokoamiskykyä, mikä on hyödyllistä myöhemmin pitkillä ohjilla työskentelyssä.

Tästä työkirjasta löydät kaiken tarvittavan, jotta pääset pitkillä ohjilla työskentelyssä hyvään alkuun ja rakennat kestävän perustan edistyneempien liikkeiden harjoitteluun. Käymme läpi eri kuolainvaihtoehdot ja suitset, erilaiset pitkät ohjat ja sopivat raipat. Opit kuinka pidät ohjia oikein ja mitä apuja käytät työskennellessäsi.

Aivan aluksi opit liikkeelle lähtemisen ja tasapainoisen pysähtymisen. Tämän jälkeen voit aloittaa työskentelyn käynnissä. Kun käyntityöskentely sujuu hyvin, olet valmis siirtymään tehtäviin, jotka edellyttävät siirtymisiä askellajeista toisiin, sekä tehtävien harjoittelua ravilla ja lopulta myös laukalla. Kolmas vaihe on omistettu avo-, sulku- ja vastataivutusten kehittämiselle.

Työskentely pitkillä ohjilla maastakäsin laukassa on erityisen haastavaa, koska hevosen on pystyttävä pitämään tasapaino, kokoamaan ja kouluttajan on opittava antamaan tarkat avut nopeammassa tempossa. Opetan kuinka jäsentää harjoittelu vaihe vaiheelta kootun laukan kehittämiseksi. Tämän avulla voit aloittaa työskentelyn mm. myötä- ja vastalaukassa, yksinkertaisilla vaihdoilla, eritempojen ja jopa piruettien parissa!

Hevostaito ja maastakäsin työskentely Esa Korhonen

Mitä välineitä tarvitset pitkillä ohjilla työskentelyyn?

Onnistuakseen pitkillä ohjilla työskentelyssä, meillä on oltava oikeat varusteet ja siihen maasta työskentelyllä valmisteltu hevonen. 

Tarvitset pitkillä ohjilla työskentelyyn sopivat kuolaimet ja suitset. Suitsien on oltava sellaiset, että ne eivät estä hevosta aukomasta suutaan tarvittaessa. 

Tarvitset ohjat, jotka yltävät hevosen taakse. Ohjien on oltava pituudeltaan sellaiset, että ne eivät roiku vapaana kintereen alapuolelle. 

Raipan on hyvä olla niin lyhyt, ettei se laahaa maassa. Tarvittaessa sinulla on hyvä olla ajovyö lenkkeineen sekä käsineet hyvän ohjasotteen apuna sekä sopivat kengät. Harjoitusalustan on hyvä olla mahdollisimman tasainen, missä ei ole riskiä kompuroinnista.

Hevonen valmistellaan pitkillä ohjilla työskentelemiseen maasta työskentelyn avulla

Maasta työskentelyssä hevonen valmistetaan siten, että se:

Maasta työskentelyä varten ihminen valmistautuu siten, että:

Worlds of innovation

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, elit. Ut elit tellus, luctus nec mattis, pulvinar dapibus leo. Nullam in lacus id lacus dictum accumsan nec id lectus. Nam eget condimm tortor. Cras eleifend viverra nibh, friilla mi port titorid. 

Hevostaito ja maastakäsin työskentely Esa Korhonen

tien tahdin ja muodon tasapaino

Hevosen liikkumisessa on kolme tärkeää asiaa: ratsastettava tie, tahti ja muoto.  Niiden tulee olla tasapainoisessa suhteessa toisiinsa. 

Jotta hevonen voi liikkua tahdikkaasti, sen on oltava fyysisesti kunnossa, ja silti tahdin pitäminen on monelle hevoselle vaikeaa. Joku luontaisesti kiihdyttää, toisen tahti hiipuu ilman ihmisen tukea. 

Tasapainoinen tahti mahdollistaa rentouden ja liikkeeseen sopivan muodon löytymisen. Rento, verryttävä käynti edellyttää toisenlaista muotoa kuin koulukäynti, jossa muoto on koottu ja jokainen askel hallittu.  

Tarkka tie vaatii, että muoto ja tahti ovat linjassa sen kanssa. Vaikkapa laukkapiruetti on mahdoton ilman, että sekä hevosen muoto että tahti tukevat tarkkaa tietä. 

“Kun kokoat, lisäät”

ota yhteyttä

Osoitteemme

Niinimäentie 322 
12600 Loppi 

ota yhteyttä

Puhelin: 045 3290651

Sähköposti: esa@soulteam.fi 

Seuraa meitä somessa

opi hevoselta ja hevosesta

rakenna yhteyttä

vahvista itseluottamusta

paranna suorituskykyä